Κορονοϊός: Πότε προβλέπεται το πρώτο «τείχος ανοσίας» στην Ελλάδα, πότε θα υπάρχει ανοσία της αγέλης

Σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν τα ορόσημα της ανοσίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊούστην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα διεξάγεται μεγάλος αριθμός εμβολιασμών.

Το μοντέλο της ερευνητικής ομάδας του Ερευνητικού Κέντρου HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, «βλέπει» το πρώτο ορόσημο του τοίχους της ανοσίας για τα τέλη Μαΐου.

Κατά την εκτίμηση αυτή, την οποία δημοσίευσε η Καθημερινή της Κυριακής, τότε θα έχει αποκτήσει ανοσία είτε λόγω νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού το 30% του πληθυσμού.

Το σχετικό ποσοστό σήμερα υπολογίζεται λίγο πάνω από το 9% στην επικράτεια, λαμβάνοντας υπόψη πόσοι έχουν μολυνθεί και πόσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου.

Σε περίπτωση κατά την οποία οι εμβολιασμοί θα διεξάγονται με ρυθμό 1 εκατομμυρίου τον μήνα η ομάδα του καθηγητή Σαρηγιάννη εκτιμά ότι η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» θα επιτευχθεί τον προσεχή Νοέμβριο, οπότε θα έχει ανοσία το 70% των πολιτών.

Ωστόσο ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει ότι το τείχος ανοσίας του 30% «δεν σημαίνει πλήρη ελευθερία. Αλλά σαφώς απομακρύνει το ενδεχόμενο για lockdown».

«Θα είναι δραματικό λάθος να βγει η μάσκα, τουλάχιστον έως ότου προσεγγίσουμε την ανοσία αγέλης, δηλαδή αποκτήσει ανοσία το 67%-70% του πληθυσμού» συμπληρώνει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Με βάση το προγνωστικό μοντέλο αυτό θα συμβεί σταδιακά. Εως το τέλος Ιουνίου το ποσοστό ανοσίας αναμένεται να φτάσει το 38%, στο τέλος Ιουλίου στο 46% και στο τέλος Αυγούστου στο 54%. Συμπληρώνοντας τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό θα είναι 62% και εντός του Νοεμβρίου θα φτάσει στο 70%.

Εκτός από τον ρυθμό των εμβολιασμών, το μοντέλο λαμβάνει υπόψη και άλλες παραμέτρους, όπως πόσοι θα νοσήσουν, τη βαρύτητα της νόσησης με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία (διαφοροποιεί τον χρόνο ανάπτυξης ανοσίας), τη διάρκεια της ανοσίας (υπολογίζεται στους οκτώ μήνες), τα μοντέλα συμπεριφοράς των πολιτών, τα ατομικά μέτρα προστασίας, τη μεταδοτικότητα του ιού, ακόμα και τις καιρικές συνθήκες.

Με πληροφορίες από την Καθημερινή της Κυριακής

Σχετικά